Akné – léčba a péče

Skoro všichni to známe – ať už máme živé vzpomínky z dospívání, nebo se s ním potýkáme i v dospělosti, svou zkušenost s akné má pravděpodobně každý. V dnešním článku si řekneme, jak o aknózní pleť pečovat či jak se červených pupínků jednou provždy zbavit.

Jak definovat akné?

Akné je široký pojem, do kterého můžeme zahrnout nečistou pleť a rozšířené póry, nejvýraznější projevem jsou však pupínky. Ty nejsou příliš estetické a bývají často bolestivé. Celý problém tkví v mazových žlázách, které se z mnoha příčin uzavírají a vzniká v nich zánět. Situaci mnohdy zhoršuje přítomnost bakterií, kvasinek a dalších drobných patogenů. V dospívání navíc může činnost mazových žláz ovlivňovat nerovnováha pohlavních hormonů.

Jak se akné léčí?

Způsobů, jak akné léčit, je celá řada. Každá pleť je unikátní a proto i léčba zdánlivě stejných projevů probíhá pokaždé trochu jinak. Proto je ideální navštívit dermatologa a nechat si doporučit vhodný postup. Lékař může doporučit fyzikální léčbu (chladem či laserem), lékařský peeling, lokální či celkovou terapii. K nejpoužívanějším přípravkům patří lokální antibiotické roztoky se složkami, které otevírají uzavřené póry a působí protizánětlivě. Tuto léčbu je vhodné kombinovat se správnou péčí.

Jak pečovat o aknózní pokožku?

Jak už bylo řečeno, každá pleť je jiná a produkt, který funguje na známého, nemusí stejně fungovat na vás. Základem dobré péče je pravidelné čištění pokožky. K tomu je nejvhodnější micelární voda nebo speciální mycí gely či pěny na aknózní pleť. Na trhu jich je celá řada, dejte buď na doporučení vašeho lékaře, nebo se zeptejte v lékárně. Při výběru přípravků v drogerii buďte opatrní. Dávejte hlavně pozor, aby daný produkt neobsahoval líh nebo mýdlo – tyto dvě složky aknózní pleti vůbec nepomáhají, spíše naopak. Můžete aplikovat též různé krémy nebo masky, toto ovšem doopravdy nechte na vašem lékaři. Pomoci mohou „babské rady“ jako mýt si obličej černým čajem či maska z medu a kurkumy, tyto postupy ale není dobré brát příliš vážně a moc na ně nespoléhat.

Vaše pleť se uzdraví

Nemějte strach, pokud nyní vaše pleť nevypadá přesně podle vašich představ – návštěva lékaře a následná léčba zajisté pomůže. Stačí následovat pokyny odborníka a není se čeho bát. Pokud máte zájem o konzultaci neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme. Můžete se taktéž rovnou objednat díky online rezervaci volného termínu přímo na našich stránkách.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.