• Domů
  • Blog
  • Botulinum toxin A aneb sbohem vrásčitému hněvu

Botulinum toxin A aneb sbohem vrásčitému hněvu

Bát se nemusíte

Botulinum toxin A. Slova, která možná zní děsivě, ovšem není třeba se jich bát. Skrývá se za nimi látka přirozeně produkovaná bakterií Clostridium botulinum, která se používá k ošetření glaberálních vrásek (tedy vrásek mezi obočím), k čemuž má od roku 2002 certifikaci FDA. Používá se též k vyhlazení mimických vrásek v jiných oblastech (například v okolí úst nebo očí), tato aplikace botulotoxinu je ovšem off-label – to znamená, že se registrovaný léčivý přípravek užije jiným způsobem, než k jakému byl registrován, za předpokladu, že je toto použití dostatečně odůvodněno vědeckými poznatky. To v případě botulotoxinu A určitě platí, daná off-label aplikace se provádí zcela běžně. Velká výhoda BoNTA tkví v tom, že neovlivňuje poškozenou kůži, ale jemně a jednoduše redukuje mimické vrásky.

Léčebný postup

Aby zůstala zachována přirozenost, používají se velmi malé koncentrace botulinum toxinu A, které jsou aplikovány tenkou jehlou v oblasti mimického svalu, který chceme ovlivnit. Botulotoxin brání přenosu nervových vzruchů na svaly, které dočasně ztrácejí schopnost stahu, díky čemuž se mimické vrásky pomalu vyhladí. Jedná se o ambulantní zákrok, který je rychlý (trvá 15–20 minut), proto jej můžete podniknout třeba v době přestávky na oběd. Účinek obvykle trvá 4–6 měsíců, po dalších aplikacích ještě déle.

Nejčastější použití botulotoxinu typu A

  • odstranění mimických vrásek – nejčastěji vodorovných vrásek na čele
  • úprava tzv. glabely (vráska mezi obočím u kořene nosu, která se výrazně objevuje při zamračení)
  • redukce vrásek v okolí očí
  • vyhlazení tzv. pomerančové kůži na bradě
  • odstranění nadměrného pocení (zejména podpaží nebo dlaní)

Posledních pár slov k dané metodě

Aplikace botulinum toxinu A je vynikající a uznávanou metodou, ze které nemusíte mít strach. Stačí zkusit jednou a uvidíte, jak je krásné nevidět v zrcadle vrásčitý hněv, když se ani nemračíte.

 

Máte otázky? To je naprosto v pořádku. Můžete zavolat, napsat nebo se rovnou zastavit.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.