• Domů
  • Blog
  • Jak pečovat o pokožku v zimě?

Jak pečovat o pokožku v zimě?

Ochrana před vysušenou pokožkou

Studený zimní vzduch není, ve srovnání se vzduchem teplým, schopen pojmout dostatečné množství vlhkosti, což má za následek, že pleť přestává být hydratovaná a schne. Zároveň produkuje méně kožního mazu a tím se navíc stává náchylnější. Proto je velmi důležité na naši pokožku myslet a pravidelně do své skincare rutiny zařazovat hydratační krémy. Přímo na tuto problematiku se dnes na trhu prodávají speciální zimní krémy, které jsou zpravidla hutnější a mají vyšší podíl olejů. Samozřejmě nepodceňujte ani dostatečný pitný režim, který může mít na suchost Vaší kůže také značný vliv.

Chraňte své rty

Kromě hydratace pleti je důležité myslet i na naše rty a koutky, na kterých je, oproti zbytku těla, pokožka mnohem tenčí a citlivější. Peeling Vám pomůže odstranit již odumřelé částečky rtů a připraví je na další péči. Po jeho aplikaci na ně můžete nanést olejíček nebo balzám na rty a dodat jim tak potřebnou výživu, díky které budou krásně hebké.

 

Zkuste se vyhnout olizování rtů. Mnoho z nás má tendenci suchá ústa zvlhčovat jejich olizováním. To má ale bohužel za následek pravý opak. Po odpaření slin, se pokožka ještě více vysuší a navíc ji enzymy i odmastí.

 

Důležité je také nezapomínat na vitamíny. Za problémem popraskaných rtů může stát nedostatek vitamínu B2. Ten je obsažen především v mléčných produktech, celozrnných výrobcích nebo mase.

Dopřejte si sluníčka, ale…

Jet si zalyžovat nebo jen zdolat nějaký zasněžený vrchol, k zimě prostě patří. Nezapomínejte ale, že opalovací krém se nevytahuje jen u moře. Bílý sníh odráží mnohem více UV záření než zemina či tráva a tak je riziko spálení při zimních aktivitách až dvakrát větší. Při aplikaci krému proti škodlivému UV záření se vždy snažte nanést jeho větší vrstvu do oblasti nosu, tváří, očních partií a rtů, jelikož tyto oblasti jsou na spálení nejnáchylnější.

Zima s atopickým ekzémem

U pacientů s atopickým ekzémem (neurodermitis) je běžné, že se jejich stav během zimního období, vlivem suchého vzduchu a vytápění budov, zhoršuje. Proto je důležité zpozornit u některých běžných činnosti. Jelikož vysoušení pokožky je způsobeno i teplem, je dobré se vyvarovat dlouhému koupání v horké vodě. Vaše pokožka daleko více ocení sprchování vlažnou vodou. Zároveň se také zaměřte na použití vhodného mýdla, které by nemělo obsahovat vůně, barviva nebo alkohol.

 

Skvělým pomocníkem na zimu je i zvlhčovač vzduchu, který Vám pomůže ve vytopené místnosti zachovat přiměřenou vlhkost.

 

Doufáme, že přečtením tohoto článku jsme Vám pomohli objasnit příčiny suché pokožky v zimě a zároveň, co všechno můžete v tomto náročném období udělat, aby se jí dařilo co nejlépe.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.