Jak se efektivně zbavit lupů?

Lupy jsou běžným jevem, ovšem za normálních okolností jsou téměř neviditelné. Pokožka hlavy se neustále obměňuje a stará kůže odpadá právě ve formě lupů. Pokud je jejich výskyt velmi viditelný, zpozorněte. Lupy postihují mnoho lidí a často způsobují nepříjemné svědění, záněty a další. Pojďte se s námi podívat na efektivní způsoby, jak se zbavit lupů a získat zpět zdravou a čistou pokožku hlavy.

Příčiny vzniku

Za vznikem nadměrného množství lupů může stát mnoho aspektů. Může to být například nadměrné fénování horkým vzduchem, časté česání, nevhodná vlasová kosmetika, ale také špatný životní styl, psychická zátěž, hormonální nerovnováha a některé další zdravotní komplikace.

 

Pokud jsou Vaše lupy spíše mastné, lehce nažloutlé a zůstávající ve vlasech, jde ve velké většině případů o seboreu. Ta vzniká v důsledku genetické predispozice, nedostatku vitamínu B, nadbytku vitamínu A či stresu. Nejčastěji se ovšem objevuje, pokud se přemnoží kvasinky ve vlasech (kvasinka Malassezia).

Šampony proti lupům

Šampony jsou jedním z nejčastějších způsobů při řešení problému, co na lupy. K zakoupení jsou speciálně vyvinuté k jejich odstranění – obsahují aktivní složky, jako jsou ketokonazol, zinek nebo kyselina salicylová. Tyto látky pomáhají regulovat produkci kožního mazu a odstraňovat nevzhledné lupy.

 

Vždy vybírejte produkt na základě typu Vašich lupů a Vašich vlasů. Šampon proti suché pokožce v případě suchých lupů a citlivé, svědící kůže, šampon na mastné lupy v druhém případě. Používejte jej vždy pravidelně a dle informací na balení.

Přírodní léčba

Pokud preferujete přírodní metody léčby, existuje řada babských rad a domácích receptů, které Vám pomohou s tímto problémem. Tím může být například domácí maska proti lupům z citronu. Stačí použít šťávu z jednoho citronu smíchanou s litrem vlažné vody. Tuto směs naneste na vlasy, především na pokožku, a nechte působit 20 minut. Následně umyjte vlasy tak, jak jste zvyklí.

 

Na suché lupy je výborný olivový olej, ale také kokosový, ricinový, levandulový nebo jablečný ocet. Babičky zase spoléhaly na odvary z heřmánku, kopřivy či na březovou vodu a bílý jogurt.

Změna životosprávy

Zdravý životní styl je lékem nejen na vlasy, ale téměř na všechny kožní problémy. Pomůže Vám tedy i s problémy s lupy. Jezte vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Důležitý je především selen, zinek, vitamín B a omega-3 mastné kyseliny. Zároveň se, pokud možno, co nejvíce vyhýbejte stresu, který také může stát za horším stavem pokožky hlavy.

Postup mytí je zásadní

V neposlední řadě se zaměřte na postup, jakým své vlasy myjete. I špatný způsob mytí a oplachování totiž vede ke vzniku lupů. Hlavu vždy myjte šetrně, šampon vpracujte jemným masírováním až na pokožku. Následně opláchněte vlažnou až studenou vodou. Tento postup zopakujte ještě jednou. Na závěr, po užití veškerých produktů, velice pečlivě vlasy opláchněte, aby nezbylo ani stopy po přípravcích. Celý tento proces opakujte dle Vašich potřeb, avšak maximálně každý druhý den, aby se zabránilo poškození přirozené bariéry kůže.

 

Lupy jsou nepříjemným problémem, který ovšem lze s pravidelnou péčí a správnými produkty efektivně řešit. Zaměřte se především na typ Vašich vlasů a pokožky hlavy a hledejte způsob léčby, který bude odpovídat Vašim potřebám. Pokud lupy neustupují, ale spíše se stav zhoršuje, obraťte se na nás. Společně najdeme vhodný postup a dojdeme k vysněnému cíli.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.