• Domů
  • Blog
  • Přístrojové techniky – I. část

Přístrojové techniky – I. část

„Nemrač se nebo ti to zůstane! “ – známá fráze, kterou nás v mládí strašili rodiče i prarodiče. Při stárnutí pleti dochází ke zpomalení procesu regenerace buněk. Daný proces se děje ve všech vrstvách kůže a je vyvolán působením vnitřních faktorů a výrazně ovlivněn vlivem prostředí i životním stylem. V dnešní době si ale můžeme trošku pomoci a stárnutí pleti alespoň zmírnit. Pojďme si tedy projít první dvě metody přístrojových ošetření pokožky, které dokáží zajistit celkové omlazení pleti.

Co můžeme od přístrojových technik očekávat?

Nejvýznamnějšími činiteli zodpovídající za pevnost a vypnutí pokožky jsou dvě bílkoviny: kolagen a elastin. V mládí se buňky svrchních vrstev kůže vytváří ve velkém, s věkem se jejich produkce bohužel snižuje, což zapříčiňuje stárnutí. Právě s úbytkem blahodárných bílkovin může pomoci ošetření pokožky přístrojem. Podstatou těchto metod je ošetření pleti různými typy laserů, záření či vlnění. Výsledek společný všem těmto technikám nalezneme u zpevnění pleti, zvýšení produkce kolagenu, barevného sjednocení pleti, zkrátka docílíme celkové omlazení pokožky za minimální invazivity.

Frakční laserový resurfacing

Laserový resurfacing je zákrok velmi účinně obnovující ochablou pleť za použití frakčního laseru. Ošetření ovlivňuje jak nejsvrchnější vrstvu pokožky (kterou vypíná, vyhlazuje, zpevňuje, barevně sjednocuje a odstraňuje z ní skvrny), tak i hlubší vrstvy kůže, kde dochází ke stahování kolagenních vláken (čímž se pokožka vypíná). Celý proces spěje k dlouhodobé stimulaci novotvorby kolagenu – tento efekt se maximálně projeví za 1–4 měsíce, proces regenerace svrchních vrstev pokožky však začíná ihned po ošetření. Výhoda frakčního laserového resurfacingu tkví i ve velmi krátké době hojení – pokožka se obnoví během několika dní. Podle charakteru původního problému, hloubky zákroku a individuální reakce pleti je možné ošetření opakovat.

Neablační rejuvenační lasery

Cílem neablačních rejuvenačních (rejuvenace znamená omlazení pleti) laserů je ošetřit svrchní vrstvu pokožky. Působí tedy jen v hlubších vrstvách kůže, kde obdobně jako výše zmiňované metody ovlivňují produkci kolagenu. Toto ošetření sice pokožka snáší lépe než ošetření pomocí frakčního laserového resurfacingu, jeho výsledky však nejsou tak výrazné. Neablační rejuvenační lasery se používají k redukci vrásek nebo vyhlazení pokožky, což odpovídá standardním potřebám pacientů.

Nevíte si rady?

Ptát se je naprosto v pořádku. Pakliže si nevíte rady, jaký zákrok je pro Vás vhodný, neváhejte se na nás obrátit (a nebo se můžete rovnou objednat). Vše nejprve zkonzultujeme, probereme a společně najdeme nejvhodnější řešení.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.