Rosacea a kuperóza

Po horké koupeli nebo sauně pleť přirozeně zčervená snad každému. Pokud ale červeň bledne dlouho či dokonce nemizí vůbec, stojí za to věnovat danému jevu trochu pozornosti. Můžete totiž trpět kuperózou, která se občas rozvine do nejpokročilejšího stádia – tomu říkáme rosacea. Těmto kožním onemocněním se podíváme na kloub v dnešním článku.

Kuperóza a rosacea - jaký je rozdíl?

Kuperóza postihuje drobné cévy v pokožce. Jejich stěna se roztahuje a není tak pružná, takže pokud se pleť rychle prokrví, nejsou schopny se rychle stáhnout jako zdravé cévy. Zarudnutí tak přetrvává déle. Postižená pleť je velmi citlivá, štípe a pálí, může se objevit i řada dalších příznaků.

 

Rosacea je pak nejzávažnějším stupněm kuperózy. Projevuje se zarudnutím, zánětlivými pupínky a rozšířenými žilkami. Stejně jako kuperóza, i rosacea se hlásí o pozornost nepříjemnými projevy typu svědění či pálení. Rosacea může napadat oční oblast, což vede ke vzniku očních onemocnění, nejčastěji ječných zrn nebo zánětu spojivek. V některých případech může kožní tkáň nabrat objem – to se stává nejčastěji v oblasti nosu. Takovým oblastem říkáme rhinophyma.

 

Obě onemocnění jsou spjata s hypersenzitivní pletí a způsobovat je může řada faktorů, mezi které patří věk (rosacea se nejčastěji objevuje mezi 20. a 50. rokem života), dědičnost nebo životní styl. Odborníci soudí, že mezi spouštěče těchto chorob patří faktory vnějšího prostředí, kam řadíme pobyt v horku nebo naopak chladu, vystavení UV záření, vlhkost, pyl nebo výfukové plyny, psychologické faktory (zejména stres) nebo působení různých vnějších faktorů – umělých saponátů, některých vůní, alkoholu, kořeněných jídel, syntetických látek obsažených v textiliích a dalších prvků, které individuálně mohou vyvolat danou reakci.

Jak daná onemocnění léčit?

Rosaceu ani kuperózu bohužel není možné celkově vyléčit. Existuje ale řada možností, jak minimalizovat jejich projevy a hypersenzitivní pokožku zklidnit.

 

Základním pilířem je vyhýbání se spouštěčům. Klíčová je ochrana před UV zářením, dále může pomoci používání nedráždivých kosmetických výrobků nebo pozitivní změna životního stylu. Pokud pacient najde nějaký podnět, který jeho pleť dráždí, ideální je ho rozpoznat a v budoucnu se takovému vlivu vyhnout. Pro tyto účely je dobré vést si denní záznamy o reakcích kůže na konkrétní prostředí.

 

Pokožce postižené rosaceou nebo kuperózou mohou pomoci také lokální léčivé přípravky. Jejich použití ale doporučujeme nechat na lékaři – rosacea a kuperóza mají řadu podob a každá pleť reaguje na různá léčiva jinak. Obecně vzato, pokud máte podezření, že máte kuperózu nebo rosaceu, je dobré navštívit dermatologa. Odborník vám pomůže zjistit, co přesně se s vaší pletí děje a navrhnout vhodný postup léčby. V těžších případech je nutná celková léčba nebo aplikace IPL.

Není všem dnům konec

Závěrem je snad jen hodno říci, vzpomeňte si občas na vaši pokožku, dopřejte jí pobyt na čerstvém vzduchu a ušetřete ji aspoň části umělých chemikálií, kterými jsme v dnešní době obklopeni. Tyto zdánlivé drobnosti vás mohou ušetřit spousty kožních problémů, nejen kuperózy a rosacey. A pokud vám jedna z těchto chorob byla diagnostikována, nevěšte hlavu. Právě jste se dali na cestu, jak projevy onemocnění zmírnit. U odborníka budete v těch pravých rukou. V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit nebo se rovnou objednejte na našich stránkách.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.