• Domů
  • Blog
  • Topická terapie – nenápadný pomocník

Topická terapie – nenápadný pomocník

K tomu, abychom zpomalili stárnutí pokožky a naši pleť omladili, mnohdy nejsou potřebné žádné zákroky. Mohou stačit i drobnosti provedené z pohodlí domova. Dnešní článek budeme věnovat topické terapii, která se mezi tyto drobnosti řadí.

Co to je topická terapie?

Topické podání léčivé látky znamená aplikaci na konkrétní místo na těle. Obecně jde tedy o používání nejrůznějších léčivých krémů, mastí nebo gelů, které se vstřebávají jen do bezprostředního okolí místa aplikace a nepřechází (nebo jen minimálně) do krve. V našem případě se zabýváme nanášením krémů s anti-aging efektem (tedy s efektem oddalujícím stárnutí pokožky). Nejčastějšími účinky preparátů používaných v topické terapii je ochrana před zářením (nejčastěji UVA a UVB) a negativními jevy s tím spojenými. Sem patří například UVA oxidační stres, na jehož vzniku se spolupodílí UVA a UVB sluneční paprsky. Tento stres způsobuje předčasné stárnutí pokožky a může se podílet na vzniku mnoha nemocí (například Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby). V topické terapii jsou pro ochranu před zářením s oblibou používány zejména nejrůznější antioxidanty a další látky.

Opalovací krémy

Ptáte se, jak vám může opalovací krém pomoci s omlazením pokožky? Význam pravidelného používání je mnohem širší, než se může zdát. Není to jen o tom použít opalovací krém, když jdeme v létě k vodě a nechceme se spálit. Záření všech vlnových délek je všudypřítomné a nedá se mu nikam uniknout. Ať už jde o UVA, UVB nebo viditelné záření, všechny tyto faktory naši pokožku ovlivňují a urychlují její stárnutí. Studie prokázaly zpomalení procesu kožního stárnutí při pravidelné aplikaci opalovacích krémů. Zkrátka a dobře, použitím zdánlivě běžné věci, jakou je opalovací krém, nejenže ochráníte pokožku před spálením, ale i před stárnutím, a to se vyplatí.

Další topické preparáty

Z trochu jiného soudku je používání růstových faktorů a cytokinů, tedy látek přirozeně se vyskytujících v organismu zodpovědných za stimulaci buněčného dělení. Díky této vlastnosti se používají například pro rychlejší obnovení UV záření poškozené pleti. Také výrazně redukují vrásky a upravují kožní texturu.

 

Další technikou topické terapie je užití vlastní PRP (platelet-rich plasma – na destičky bohatá krevní plazma). Tato látka aktivuje fibroblasty, což vede ke zvýšení syntézy kolagenu. Díky tomu dochází k vyhlazování pokožky.

 

V krémech s anti-aging efektem se s oblibou používají retinoidy, jejich deriváty a nejrůznější kombinace. Tyto látky obecně redukují známky stárnutí. Pro ochranu kůže před UV zářením mohou také fungovat hormony, nejčastější je lokální aplikace estrogenu. V neposlední řadě topická terapie využívá protizánětlivých látek, například colecoxibu, který v lokální aplikaci redukuje zánět vyvolaný UV radiací.

A co antioxidanty?

V topické terapii se s oblibou používají též antioxidanty, ty ale představíme až v následujícím článku. To je tedy pro dnešek vše. Věříme, že jste se dověděli minimálně pár nových informací a že díky nově získaným znalostem bude vaše pokožka jásat blahem. Pokud máte otázky nebo si přejete domluvit konzultaci, můžete se nám ozvat, rádi pomůžeme.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.