• Domů
  • Blog
  • Zdravý pobyt na slunci I. – Výhody a nevýhody opalování

Zdravý pobyt na slunci I. – Výhody a nevýhody opalování

Příchod léta s sebou kromě mnohých radostí přináší také jedno velké nebezpečí – sluníčko. Ačkoliv opálená pleť vypadá na první pohled pěkně, přehnané slunění se nemusí vždy vyplatit. Ale obavy stranou, není důvod se bát slunce jako takového, pokud zvolíte vhodný přístup k opalování i péči o pokožku. O tom, co vám slunění může dát, ale zároveň také vzít, je první článek ze třídílné série Zdravý pobyt na slunci.

PRO: Potřebný vitamín D a úleva od ekzému

Slunečním paprskům se vyhnout nedá. A proč bychom to dělali? Prospěšné působení slunečního záření dávno známe. K dobrým účinkům patří pocit duševní pohody a tvorba vitaminu D v kůži, která je důležitá pro celý organismus – například pro správnou mineralizaci kostí či zubů, pozitivně ovlivňuje také nervový systém. Naopak pokud naše tělo trpí nedostatkem vitamínu D, může to vést k oslabení imunitního systému, u dětí ke špatnému vývoji kostry a u seniorů způsobuje takový deficit řídnutí kostí, ztrátu svalové hmoty nebo vyšší náchylnost ke zlomeninám kostí. I když se vitamín D dá získat ze stravy, sluneční záření je jeho neopominutelným zdrojem.

 

Slunce slouží jako účinný pomocník při léčbě některých kožních chorob, například atopického ekzému nebo lupénky – ale i zde platí všeho s mírou. Léčebné využití UV záření probíhá za přísně definovaných podmínek a lékař by měl vždy zvážit možné nežádoucí účinky pro kůži. Pacientům s lupénkou pobyt na slunci dokáže ulevit od kožních projevů nemoci anebo snížit riziko zánětu. Avšak pouze pokud se daný jedinec opaluje jen přiměřeně krátkou dobu a správně zvolí ochranný přípravek. Atopici zase mohou po adekvátně dlouhém slunění pozorovat méně zanícenou pokožku a ústup svědění.

PROTI: Rakovina kůže a sluneční alergie

Jak se říká, nic se nemá přehánět. Honba za bronzem, nepřiměřené opalování jak v létě, tak v zimě nebo návštěvy solárií vedou k urychlenému stárnutí kůže a k rostoucímu výskytu kožních nádorů. Rakovina kůže patří mezi nejčastěji diagnostikované zhoubné nádory v České republice. Prevence bývá nejlepší obranou, je dobré dodržovat pár základních pravidel. Například vyhnout se přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou. Využívat účinnou fotoprotekci pomocí speciálních oděvů, pokrývky hlavy či slunečníků, dále nosit sluneční brýle a používat kvalitní kosmetické přípravky s UV faktorem podle vašeho typu pleti. Více se bezpečnému opalování budu věnovat v dalším článku.

 

Velký význam hrají také sluneční alergie – na pokožce se vám po pobytu na slunci objeví zarudlá místa nebo dokonce svědící vyrážka. Důvodem vzniku bývá užívání léků, nevhodných krémů či parfémů v kombinaci se sluněním či pouze opalování samotné. Prevencí těchto obtíží může být užívání beta karotenu, vitamínu E a taky C.

 

Jednoduše řečeno, nic se nemá přehánět. Když ke slunci máte dostatečný respekt a chráníte se před ním, je vám prospěšné. Ale když nad jeho účinky mávnete lehkovážně rukou, může vám takový přístup v okamžiku vrátit s vážnými následky.

 

Tak buďte opatrní.

 

Krásné letní dny,

MUDr. Martina Neradová Richterová

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.