Péče o pleť pod rouškou

Roušky a respirátory nás provázely skoro celým rokem 2020 a ještě nějakou chvíli nejspíš bude nutné jejich každodenní nošení. Tomu bychom měli přizpůsobit i péči o pleť, která je pod rouškou vystavena nepřirozeným podmínkám a při zanedbání může trpět. V dnešním článku se podíváme na několik základních bodů, jejichž dodržování může naší pleti v nelehké době pomoci.

Správné čištění je základ

Nyní víc než kdy dřív záleží na tom, abychom pleť správně čistili. Pod rouškou se více potíme a nečistoty z pleti neodchází, naopak se hromadí. Předtím, než se budete dotýkat obličeje, si pořádně umyjte ruce – nečistoty z rukou už tak namáhané pleti obličeje vůbec nepomáhají. Po příchodu domů pleť opláchněte vlažnou vodou, případně vaší oblíbenou mycí emulzí či gelem. Pleť pak očistěte čistícím mlékem nebo micelární vodou.

Hydratujte

Pleť je vlivem nedostatku čerstvého vzduchu a nadbytku mechanického stresu unavená a dehydrovaná. Pro zdravou pokožku je důležitá optimální vlhkost, nošení roušky ale pleť velmi vychyluje z rovnováhy. Hydratace se dá dobře dosáhnout používáním lehkých hydratačních krémů a emulzí. Nanášejte je na obličej v dostatečném předstihu předtím, než si budete nasazovat roušku, aby se krémy dostatečně vstřebaly. Přes den se úplně vyhýbejte hutným texturám a olejům – mohla by se vám pak zamastit rouška, čímž trpí jak pleť, tak sama funkčnost ochrany dýchacích cest.

Pokuste se zabránit vzniku akné

Pleť je bez přístupu čerstvého vzduchu na vznik akné ještě citlivější než za normálních podmínek. Pod rouškou navíc vzniká ráj pro bakterie, kvasinky a roztoče, kteří vznik zánětu v mazových žlázách podporují. Proto se doporučuje používat kosmetiku, která zastaví zánětlivé procesy v kůži a bude regulovat tvorbu kožního mazu.

Předcházejte zčervenání pleti

Pleť je víc než kdy dřív náchylná k zčervenání a praskání žilek. Jejich stěna se roztahuje a snižuje se její pružnost. Takto rozšířené kapiláry jsou pak viditelné pod kůží. V extrémním případě mohou tyto procesy vyústit ve vznik kuperózy (o které máme tady na blogu článek). Pro prevenci jejího vzniku nemůžeme opět doporučit nic jiného než vhodný přípravek, tentokrát zaměřený na zpevňování stěn žilek.

Všechno zlé je k něčemu dobré

Ačkoliv se zdá, že celoroční nošení roušky nemůže přinášet vůbec žádná pozitiva, něco se přece najde – pleť je díky roušce chráněná před škodlivým UV zářením. Nespálíte se, nevzniknou nové vrásky. Je však třeba myslet na to, že toto se týká jen spodní části obličeje a oblast kolem očí ošetřovat krémem či jiným přípravkem chránícím před UV. Za výhodu lze též považovat to, že pod roušku není nutné se líčit.

 

Doufáme, že po přečtení tohoto článku bude vaše pleť o něco živější a že se jí bude dařit vypořádat se se stresem co nejlépe!

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.