• Domů
  • Blog
  • Stárnutí pleti – I. část (intrinsické)

Stárnutí pleti – I. část (intrinsické)

Stárnutí tvoří nedílnou součást života a postihuje bez výjimky každého z nás. Stárnutí kůže představuje komplex biologických procesů, které jsou podmíněny dvěma faktory. První z nich je chronologický, kdy se jedná o vlastní, takzvané intrinsické stárnutí. To je způsobeno – k nevůli mnoha z nás – prostým plynutím času. Ale nebojte, osud naší pokožky máme stále alespoň částečně ve vlastních rukou. Ovlivňuje ji totiž také vnější působení, kdy jde naopak o extrinsické stárnutí, taky známé jako photo-ageing.

Kombinace genetiky a času

V první části naší blogové série věnované dnes často diskutovanému tématu Stárnutí pleti se zaměřím na vysvětlení pojmu intrinsické stárnutí pokožky. Pokud bych měla začít od odborné definice – jsou to klinické, fyziologické a histologické změny podmíněné věkem. Takže ačkoliv často říkáme, že věk je jen číslo, pokud se jedná o pleť, tak intrinsické stárnutí je geneticky daný proces. Ten způsobuje, že se kůže stává klinicky tenčí, vrásčitou či suchou.

 

Zajímavostí je, jak na stárnutí nahlížejí jednotliví autoři. Jedni tvrdí, že začíná už samotným narozením, podle jiných celý proces začíná až kolem dvacátého roku věku a zrychluje se v pozdních dekádách života.

A jaké má dopady?

Jedním z projevů intrinsického stárnutí může být pozvolný úbytek kolagenu, elastinu i kyseliny hyaluronové. Tyto změny vedou k tomu, že spodní vrstva pleti věkem ztrácí okolo 20 % své tloušťky. Redukce hyaluronové kyseliny vede ke snížené hydrataci. Její ztráta a dodání je hlavním cílem procedur estetické medicíny, zejména mezoterapie.

 

Významnou součást intrinsického stárnutí kůže představuje hormonální stárnutí způsobené především úbytkem estrogenů či androgenů. To je klíčové především pro ženy. Projevy menopauzy na pokožce totiž zahrnují tvorbu vrásek, ztenčení či suchost kůže, ochablost, sníženou elasticitu s klesající rezistencí k traumatům či také bledost. Změny jsou v časných fázích opravitelné a mohou být terapeuticky ovlivněny. Nedostatek hormonů v pokožce může vést k poklesu její obnovy až o 50 %.

 

Dobrou zprávou je, že dnes dokážeme bojovat i proti běhu času. Trendem estetické medicíny jsou dnes minimálně invazivní procedury. Cílem moderní estetické (anti-ageing) medicíny je dosažení přirozeného vzhledu se zachovalou mimikou a mělkými vráskami. Tedy řídí se heslem: „Vypadat dobře na svůj věk“.

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.