• Domů
  • Blog
  • Stárnutí pleti – II. část (extrinsické)

Stárnutí pleti – II. část (extrinsické)

Ať už chceme, či nechceme, stárnutí pokožky se jednoduše nevyhneme. Tedy určitě ne tomu intrinsickému, o němž pojednával minulý článek. Pro krátké osvěžení vaší paměti – je to proces vlastního stárnutí, které způsobuje chronologie času. Dnes se budu zabývat jeho opakem, a sice pochody extrinsickými. Ty jsou způsobeny vnějšími faktory a přezdívá se jim také photo-aging. Důležité je, že na rozdíl od intrinsického stárnutí dokážeme s tímto procesem efektivně bojovat.

Slunce – dobrý sluha, ale zlý pán

Abychom mohli podniknout kroky k jeho omezení, dovolte mi tento pojem nejprve vysvětlit. Jak už jsem zmínila úvodem, photo-aging je tvořen změnami, které jsou v kůži vyvolány zevními faktory. A nejvýznamnější z nich představuje samotné slunce. Mezi zásadní vlivy totiž patří ultrafialové (UV) záření. Myslím, že vás nepřekvapí následující informace. UV záření představuje zásadní roli v procesu extrinsického stárnutí. Současně se jedná o jeden z nejdůležitějších faktorů stárnutí pleti celkově. UV záření proniká zdravou kůží přibližně do hloubky 0,6 milimetru. Hlubší penetraci má UVA oproti UVB. Pokud vás zajímá více z tématiky ochrany před sluncem, přečtěte si tento letní článek.

 

Slunce nám způsobuje například vznik jemných vrásek nebo vystoupení metličkových žilek, posuny pigmentu (hypopigmentace či hyperpigmentace), sníženou elasticitu kůže, její citlivost, křehkost i rohovatění a další sluncem indukované léze. Zajímavostí pro lajky může být informace, že známky fotoageingu bývají zřetelněji demonstrovány modrým světlem nebo Woodovou lampou.

Naordinujte si zdravý životní styl

Slunce není jediným viníkem extrinsického stárnutí. Dalšími faktory přicházející z vnějšího prostředí jsou například kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nevhodná výživa, nezdravý životní styl, případně také teplota okolí či znečištěné prostředí. Většinu z těchto položek můžete ovlivnit vůlí i odhodláním, a tak vaši pokožku ušetřit před viditelnými projevy stárnutí. Řešení nabízí také estetická medicína, která se zabývá léčbou kůže, jejíž struktura byla sluncem již změněna.

Řešení předchází podrobná anamnéza

Před vlastním ošetřením pleti je vždy nutné provést podrobnou anamnézu, důkladné zhodnocení a analýzu výchozího stavu. Na základě toho dermatolog určí kombinovanou léčbu tak, aby účinek byl synergický a postihoval ideálně všechny struktury měkkých tkání. Využití konceptu kombinované terapie umožňuje pracovat s objemy obličeje tak, že dojde ke sjednocení pokožky a získání harmonie mezi různými zónami obličeje. Více o metodách, které je možné uplatnit proti stárnutí pleti, najdete buď ve službách nebo v nadcházejících článcích, které připravuji.

 

Přeji Vám pohodové předvánoční období.

 

MUDr. Martina Richterová Neradová

Objednejte se na konzultaci a vše společně probereme
Rezervovat termín

Vážení pacienti, od 1.1. 2024 se na Vás budeme těšit v nových, krásnějších a větších prostorách na adrese: Koliště 141/47, Brno (1.poschodí). Ordinace v Kuřimi nebude po tomto datu již v provozu.